Rejestracja: +48 77 402 86 70
CYTRYNA - jest doskonałym środkiem antyseptycznym ,co związane jest z dużą zawartością Wit. C. Jej sok ma właściwości oczyszczające i wybielające, co jest wykorzystywane m.in. w pastach do zębów.
OLEJ KOKOSOWY – ma właściwości bakteriobójcze, niszczy bakterie odpowiedzialne za wytwarzanie kwasów demineralizujących szkliwo i w ten sposób zapobiega rozwojowi próchnicy. Działa też grzybobójczo na drożdże wywołujące pleśniawki i zmiany grzybicze u osób starszych, użytkujących protezy zębowe ruchome. Zwiększa także wchłanianie wapnia i magnezu z pożywienia.
MARCHEW – jest bogata w Wit. A, dzięki czemu wpływa na dobry stan i wzmocnienie dziąseł, mineralizuje zęby, zwiększa wytwarzanie śliny .Surowa marchew świetnie oczyszcza przestrzenie międzyzębowe z resztek pokarmowych, dzięki czemu zmniejsza ilość kamienia nazębnego. Jej spożywanie u dzieci przyczynia się do prawidłowego wzrostu szczęki i żuchwy i tym samym wpływa na formowanie się prawidłowego zgryzu.
TRUSKAWKI- zawierają spore ilości kwasu jabłkowego, będącego jednym ze składników past wybielających .Zapobiegają one również osadzaniu się kamienia nazębnego , posiadają właściwości oczyszczające i regenerujące.
ZIELONA HERBATA – zawiera fluor, który mineralizuje twarde tkanki zęba . Wypicie 3 filizanek tej herbaty dziennie zapewnia niezbędną dawkę fluoru oraz dostarcza polifenole- substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych.