Rejestracja: +48 77 402 86 70

Wpływ wybranych produktów spożywczych na zęby


CYTRYNA - jest doskonałym środkiem antyseptycznym ,co związane jest z dużą zawartością Wit. C. Jej sok ma właściwości oczyszczające i wybielające, co jest wykorzystywane  m.in. w pastach do zębów.

OLEJ KOKOSOWY – ma właściwości bakteriobójcze, niszczy bakterie odpowiedzialne za wytwarzanie kwasów demineralizujących szkliwo i w ten sposób zapobiega rozwojowi próchnicy. Działa też grzybobójczo na drożdże wywołujące pleśniawki i zmiany grzybicze u osób starszych, użytkujących protezy zębowe ruchome. Zwiększa także wchłanianie wapnia i magnezu z pożywienia.

MARCHEW – jest bogata w Wit. A, dzięki czemu wpływa na dobry stan i wzmocnienie dziąseł, mineralizuje zęby, zwiększa wytwarzanie śliny .Surowa marchew świetnie  oczyszcza przestrzenie międzyzębowe   z resztek pokarmowych, dzięki czemu zmniejsza ilość kamienia nazębnego. Jej spożywanie u dzieci przyczynia się do prawidłowego wzrostu szczęki i żuchwy i tym samym  wpływa na formowanie się prawidłowego zgryzu.

TRUSKAWKI- zawierają spore ilości kwasu jabłkowego, będącego jednym ze składników past wybielających .Zapobiegają one również   osadzaniu się kamienia nazębnego , posiadają właściwości oczyszczające i regenerujące.

ZIELONA HERBATA – zawiera fluor, który mineralizuje twarde tkanki zęba . Wypicie 3 filizanek tej herbaty dziennie zapewnia niezbędną dawkę fluoru oraz dostarcza polifenole- substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych.


Komentarze

Poniedziałek, środa, piątek od godz. 8:00 do 13:00
Wtorek, czwartek od godz. 13:00 do 19:00

ul. Jaśminowa 1 | 49-318 Skarbimierz Osiedle | woj. Opolskie

REJESTRACJA: +48 77 402 86 70, +48 601 545 253


Copyright © 2016 Kordent

Akademia zdrowia