Rejestracja: +48 77 402 86 70
W ciele dorosłego człowieka jest ok. 1,2 kg wapnia . 99% jego ilości znajduje się w zębach i kościach. Pozostałe 1% jest rozsiane po wszystkich komórkach.
Wapń oprócz budowy zębów i kości wpływa na układ nerwowy, poprawiając przekazywanie impulsów nerwowych, jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśnia sercowego oraz kontroluje krzepnięcie krwi. Jeżeli w tych komórkach brakuje wapnia jest on pobierany z zębów i kości.
Niewielki niedobór tego pierwiastka objawia się skurczami mięśni, bólami w stawach, mrowieniem i drętwieniem kończyn oraz zwolnieniem tętna .Przy większym niedoborze powstają ubytki w zębach, zaburzenia snu, krwotoki np. z nosa.
Prawidłowy poziom wapnia wynosi 2,1-2,6 mmol/l czyli 8,5-10,5 mg/dl. Nie zachęcam nikogo do suplementacji samym wapniem, ponieważ jest z nim związany tzw. Paradoks wapnia , polegający na tym że przy przyjmowaniu wapnia występują jego braki w zębach i kościach, natomiast pojawia się nadmiar w tętnicach , powodując arteriosklerozę i związane z nią powikłania w postaci zawału lub udaru .Bardzo ważna w gospodarce wapnia jest witamina D3 i K2. Działanie tej ostatniej witaminy zostało dość niedawno odkryte i dokładnie opisane w książce Jerzego Zięby „Ukryte terapie”. Autor podaje, że Wit. K 2 aktywuje osteokalcynę , czyli białko tworzące tkankę kostną i zębinę w zębach, wpływające na aktywność osteoblastów, czyli komórek kościotwórczych . Zaktywowana osteokalcyna przekierowuje wapń z innych miejsc do kości i zębów. Jeżeli mamy niedobór wit K2 to nie ma czynnika , który sprawiłby , że wapń osadza się tam , gdzie powinien, a nie np. w tętnicach czy nerkach.
Witamina D3 z kolei ułatwia wchłanianie wapnia z pożywienia i z suplementów, ale przy niedoborze wit. K2 możemy zrobić sobie więcej szkody niż pożytku. Dlatego pamiętajmy, że przy suplementacji wapniem bardzo ważne jest , aby wraz z nim dostarczać witaminy K2 i D3.
Dorosły człowiek potrzebuje dziennie ok. 1000-1200mg wapnia, dlatego bardzo istotne jest poznanie jego naturalnych źródeł:
PRZETWORY MLECZNE- jogurt, kefir, maślanka. Kubek jogurtu dostarcza 195 mg wapnia, szklanka mleka 275mg, a 100g twarogu-55mg.
SER ŻÓŁTY – 1 plaster zawiera 300mg wapnia , żucie sera żółtego podnosi ph płytki nazębnej, poprzez stymulację wydzielania śliny, która w tym przypadku ma działanie buforujące. Ser zawiera też difosforany, wykorzystywane m.in. w pastach do zębów, które mają za zadanie wzmocnienie szkliwa.
TŁUSTE RYBY – np. łosoś, makrela, sardynki. Puszka sardynek z ośćmi to 330mg.Śledzie są również bogate w wapń oraz wit D3, pomagają w absorpcji wapnia i zaspokajają 11% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
BROKUŁY – zawierają sporo wapnia , w 100g jest go 88mg oraz koenzym Q10, który wpływa na naszą odporność, kondycję przyzębia i chroni dziąsła przed bakteriami, zapobiegając m.in. parodontozie.
MIGDAŁY – 22 migdały zapewniają 27% dziennego zapotrzebowania na wapń. Co jest bardzo istotne zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe oraz wit. E , która jest naturalnym antyoksydantem – neutralizującym wolne rodniki.
SEZAM- zawiera bardzo dobrze przyswajalny dla organizmu wapń- w 1 łyżce jest aż 9% dziennego zapotrzebowania. Posiada także wit. A, E , B oraz cynk, fosfor , magnez, potas, wapń i żelazo.
ROŚLINY ZIELONE – jarmuż, liście rzepy, mniszka lekarskiego- w 1 szklance znajdziemy 10% dziennego zapotrzebowania na wapń. Oprócz tego są skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają m.in. wit A,C,K, B oraz żelazo, potas i fosfor.100g jarmużu dostarcza 150mg wapnia.
SIEMIĘ LNIANE- 1 szklanka zaspokaja 43% dziennego zapotrzebowania – zawiera też dużo dobroczynnych kwasów omega3 oraz błonnik.
ORZECHY BRAZYLIJSKIE- 1 szklanka to 21% dziennego zapotrzebowania na wapń. Równocześnie zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów selenu, którego większość ludzi ma niedobór, a który spowalnia procesy starzenia i stymuluje układ odpornościowy.
JAJKA- 1 żółtko zawiera 147mg wapnia oraz znaczne ilości Wit D.
Zawsze starajmy się pozyskiwać witaminy i minerały ze źródeł naturalnych, czyli z pożywienia, a dopiero póżniej szukajmy suplementacji.