Rejestracja: +48 77 402 86 70
Zaparcia to coraz powszechniej występująca dolegliwość, szczególnie często dotykająca kobiet. Wyróżnia się cztery rodzaje zaparć :
Zaparcia mogą mieć różne przyczyny, m.in. związane ze współistniejącymi chorobami, wtedy przy ich leczeniu należy skonsultować się z lekarzem. Jednak zdecydowana większość zaparć wynika z niewłaściwej diety i stylu życia. W tym przypadku przyczyną jest niedostateczna objętość i wilgotność mas kałowych w jelicie grubym lub zbyt leniwe ruchy perystaltyczne jelita. Błędami wynikającymi z niewłaściwego stylu życia, a sprzyjającymi zaparciom są:
- zjadanie ubogo resztkowych ( tzn. z małą ilością błonnika) pokarmów
- zbyt szybkie spożywanie jedzenia
- nieregularne odżywianie
- siedzący tryb życia i zbyt mała aktywność fizyczna
- zbyt częste stosowanie środków przeczyszczających
- nadmiar stresu i zbyt duże tempo współczesnego życia, niosące konflikty i napięcia psychiczne.
W zapobieganiu i leczeniu zaparć bardzo dużą rolę odgrywa spożywanie odpowiedniej ilości wody i błonnika. Ich niedobór powoduje, że nagromadzone w jelicie grubym niestrawione resztki pokarmowe nie mogą napęcznieć, co nie powoduje ich mechanicznego podrażnienia. To z kolei przyczynia się do wiotczenia mięśni okrężnych w jelicie grubym. W profilaktyce zaparć bardzo ważne jest też prawidłowe, głębokie oddychanie, zwłaszcza podczas wysiłku fizycznego. Wtedy przepona masuje fragmenty jelita grubego, a mięśnie brzucha napinają się i kurczą, co też ma dobroczynny wpływ na trawienie pokarmów.
Uporczywe zaparcia ( wypróżnianie rzadsze niż, co 2-3 dni) powoduje wiele przykrych dolegliwości, które mogą prowadzić do poważnych chorób i znacznego pogarszania jakości naszego życia. Są to m.in. :
- uchyłkowatość jelit
- podrażnienie śluzówki jelita grubego
- wypryski i zmiany na skórze
- hemoroidy
- zmiana flory bakteryjnej jelit
- stany zapalne żył kończyn dolnych
- nadwaga
- dolegliwości bólowe podbrzusza
Co robić, aby te wszystkie przykrości Nas nie dotknęły ?
Otóż musimy przyjrzeć się przede wszystkim swojej diecie. Należy zwiększyć w niej ilość błonnika, który występuje szczególnie w dużych ilościach w otrębach, produktach z pełnego przemiału, suszonych owocach, strączkowych ,owocach i we wszystkich dostępnych warzywach. Za dzienną normę błonnika przyjmuje się 35g, natomiast przy uporczywych, przewlekłych zaparciach można tę ilość zwiększyć do ok. 50-70g / na dobę.
Przykładowo :
100g otrąb pszennych to 44 g błonnika
100g natki pietruszki to 39,5 g
100g moreli suszonych to 22,5 g
100 g śliwek suszonych to 14,1 g
100g chleba razowego to 8,4 g
100g białej kapusty to 4,4 g
100g ziemniaków to 3,5g
100g jabłek ze skórką to 2,4 g
100g pomidorów to 1,4 g
Patrząc na to przykładowe zestawienie, widać jak wiele warzyw i owoców musimy zjeść, aby dostarczyć tylko minimalną zalecaną dzienną dawkę błonnika. Pożywienie, które najczęściej spożywamy, oparte na mięsie, nabiale i produktach gotowych jest praktycznie pozbawione błonnika, dlatego nikogo nie powinno dziwić, że zaparcia są tak powszechnym problemem. Oczywiście duże znaczenie ma też ilość wypijanych płynów i nie chodzi tu o kawę, coca-colę czy inne napoje gazowane. Mam tu na myśli wodę źródlaną czy herbatki ziołowe, szczególnie polecane są te, które zawierają : korę kruszyny, ziele dziurawca, liść mięty, liść prawoślazu, kłącze rzewienia, kwiat lawendy i korzeń arcydzięgla.
Tak więc, reasumując podane wyżej wiadomości, należy podjąć następujące działania, które na pewno zniwelują nasze problemy z zaparciami :
- codziennie zjadać porcje surowych i gotowanych warzyw – najłatwiej to uzyskać robiąc na obiad np. jedną surówkę na ciepło, a jedną z surowych warzyw np. z olejem lnianym
- wprowadzić do codziennej diety otręby, płatki owsiane lub inne zbożowe, ale niesłodzone oraz chleb pełnoziarnisty
- ograniczyć spożycie mięsa i białka zwierzęcego do 2-3 razy w tygodniu
- ograniczyć słodycze i produkty oparte na białym cukrze ( ich zbyt duża ilość powoduje zwiększoną fermentację )
- powinniśmy pić ok. 2 litry wody mineralnej i herbat ziołowych
- należy często jeść produkty kwaszone – kefir, kwaśne mleko, jogurt naturalny ( nie owocowy) oraz warzywa kiszone – kapustę i ogórki. Stanową one cenne źródło bakterii kwasu mlekowego, które są niezbędne do utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej jelita grubego
- gotujmy jak najczęściej na parze, a ograniczmy smażenie na tłuszczach, szczególnie tych trans czyli na margarynach
- zamieńmy 3 duże posiłki na 5 mniejszych
- w miarę możliwości ruszajmy się jak najwięcej.