Rejestracja: +48 77 402 86 70
Aby zakończyć opis właściwości warzyw dostępnych w naszej strefie klimatycznej zimą, chciałabym opisać krótko równie ważne, zdrowe, a przy tym tanie i łatwo dostępne produkty. Pietruszka – ma bardzo duże walory lecznicze. Możemy wykorzystywać korzeń, nać i nasiona. Natka np. jest bardzo bogata w witaminę C. zawiera jej 4 razy więcej niż pomarańcze. Ma też dużo prowitaminy A oraz chlorofil, aminokwasy i olejki eteryczne. Pietruszka ma silne właściwości moczopędne, dlatego jest naturalnym lekiem z wyboru przy różnych chorobach nerek. Dr Varro Tyler z Uniwersytetu Purdue, opisuje działanie pietruszki. Otóż twierdzi on, że leki moczopędne działają poprzez wydalanie sodu, a wraz z nim wody, natomiast pietruszka wydala głównie wodę, działa ona poprzez drażnienie kłębuszków w nerkach. Dr Tyler poleca pić herbatkę pietruszkową dla uzyskania efektu moczopędnego: 2 łyżeczki suszonych liści pietruszki zalewa się szklanką wrzątku. Można też robić herbatkę z gotowanego korzenia pietruszki. Natka zawiera też wapń, żelazo, magnez i fosfor oraz witaminy B i PP. Jest też bardzo bogata w chlorofil – zielony pigment roślinny, który jest bardzo podobny do naszej hemoglobiny. Różni się tylko tym, że hemoglobina w swojej cząsteczce zawiera żelazo, a chlorofil magnez. Bardzo zdrowe jest winko robione z natki pietruszki polecane już przez św. Hildegardę. Wzmacnia ono organizm, dodaje mu witalności i działa ochronnie na nerki. Oto przepis: dwie garście natki zalać jedną butelką białego , wytrawnego, gronowego wina, potem zagotować. Dodać 4 łyżki octu jabłkowego lub dwie łyżki soku z cytryny oraz pół litra płynnego miodu. Całość zagotować i gotować 5 minut na małym ogniu. Winko jest bardzo smaczne, można je pić jako dodatek do herbaty lub rozrobić z wodą jako lemoniadę. Pycha! Por- należy do tej samej grupy pokarmów, co czosnek i cebula. Znany jest człowiekowi od tysięcy lat. Jest zasadotwórczy i niskokaloryczny. 100g dostarcza tylko 30 kcal, jest smaczny zarówno surowy jak i gotowany czy duszony. Sok z pora należy do afrodyzjaków, szczególnie u panów podnosi potencję. Zalecany jest jako środek odtruwający przy różnych zatruciach. Ma właściwości rozgrzewające, moczopędne, jest antyseptyczny i oczyszcza krew. Seler- jest to warzywo bardzo bogate w substancje odżywcze, m.in. prowitaminę A, witaminę B1, B2, B6, PP, E i C, kwas nikotynowy, 9 ważnych aminokwasów, kwas jabłkowy i cytrynowy oraz mikroelementy sód, magnez, mangan, chlor, siarkę, wapń, fosfor, żelazo. Specyficzny smak i zapach nadaje selerowi apina. Jest bardzo niskokaloryczny, 1 kg dostarcza tylko 40 kcal. Stosowany do jedzenia, działa wzmacniająco, oczyszcza krew, poprawia przemianę materii, dlatego zalecany jest w kuracjach odchudzających. Poprawia pracę nerek i wątroby. Wskazany jest przy wzdęciach i kolkach żołądkowych. Dr Górnicka zaleca na wzmocnienie organizmu utarcie 200g selera i zmacerowanie go w 1 litrze białego wytrawnego wina przez 48h w ciemnym miejscu. Potem należy go odcedzić i pić płyn o smaku ananasowym po kieliszku dwa razy dziennie przed jedzeniem. Seler występuje w dwóch postaciach jako korzeń i jako łodyga – seler liściasty. Jest to bardzo dobrze znany lek na nadciśnienie. Po licznych badaniach okazało się, że istotnie seler zawiera związek 3-n-butyl-ftalid. Tak duże stężenie tej mocno obniżającej ciśnienie substancji znajduje się tylko i wyłącznie w selerze. Substancja ta obniża ciśnienie o około 12-14%, a także cholesterol o 14%. Przypuszcza się, że działanie tej substancji odbywa się poprzez jej wpływ na obniżenie poziomów tzw. hormonów stresu, które powodują skurcz naczyń krwionośnych. Prawdopodobnie selery, są najbardziej skuteczne u osób , u których nadciśnienie wynika z przewlekłego stresu, a niestety taka przyczyna występuje u bardzo wielu ludzi, szczególnie u młodych i robiących kariery mężczyzn. To były ostatnie opisane przeze mnie łatwo dostępne u nas warzywa. Jeśli chcieliby Państwo przeczytać jeszcze o innych , równie zdrowych produktach lub chcielibyście , abym poruszyła inne tematy o zdrowiu , albo odżywianiu to bardzo proszę o kontakt na podany poniżej adres e- mail lub adres redakcji.
Jolanta Korjat
e-mail Jolantakorjat@gmail.com