Rejestracja: +48 77 402 86 70

Zakwaszenie organizmu


Dieta i styl życia współczesnego człowieka sprzyja  zachwianiu równowagi kwasowo- zasadowej w organizmie. Niewielu ludzi wie, że tolerancja naszych organów na nawet nieduże wahania jest bardzo mała. Na przykład krew ma pH 7,4 czyli lekko zasadowe, jeżeli wartość spadnie do 7,35 to pojawia się kwasica, a gdy wzrośnie do 7,45 to mamy do czynienie z zasadowicą. Aby jeszcze wyraźniej Państwu to uzmysłowić, to wiadomo, że spadek pH krwi poniżej 6,9 lub wzrost powyżej 7,9 grozi śmiercią. Zakwaszeniu sprzyja kilka czynników. Pierwszym i najważniejszym jest dieta. Większość pokarmów, które spożywamy jest kwasotwórcza, a przecież ilość pokarmów kwasotwórczych powinna stanowić tylko 20% naszej diety, natomiast zasadotwórnych aż 80%. Tylko przy takim stosunku mamy gwarancję, że nasza równowaga kwasowo- zasadowa jest zachowana i jesteśmy zdrowi. Musimy wiedzieć, że do produktów najsilniej zakwaszających należą : mięso, sery żółte, jajka, przetwory mleczne, pokarmy na bazie białej mąki pszennej, kawa, czarna herbata, alkohol, cukier i napoje gazowane. Natomiast do produktów silnie zasadotwórczych należą : cytryny, suszone owoce, warzywa, kiszonki, zioła, woda mineralna i źródlana, ale niegazowana, kiełki i świeże owoce.

Dieta jest  głównym czynnikiem zaburzającym naszą równowagę kwasowo- zasadową, ale do wzrostu ilości kwasów przyczynia się też niewłaściwy styl życia, a mianowicie – brak ruchu lub zbyt intensywne treningi, kuracje odchudzające, pośpiech i stres. Zaburzenie równowagi kwasowo- zasadowej jest w tej chwili najbardziej dającym się we znaki problemem. Organizm nasz ma pewne systemy buforujące w postaci krwi, limfy, nerek i płuc poprzez, które stara się zachować równowagę. Ale w pewnym momencie , gdy już nie daje rady neutralizować tak dużych ilości kwasów, zaczyna odkładać je w innych tkankach lub wyrzuca na zewnątrz poprzez skórę lub oddech. Pojawiają się worki pod oczami, zmarszczki, bóle głowy, niestrawność, kwaśny smak w ustach, zgaga, zaburzenie snu, spadek odporności i skłonność do infekcji. Długotrwałe zakwaszanie doprowadza do wielu przewlekłych chorób tzw. cywilizacyjnych i dotyka praktycznie wszystkich układów. Jego skutkiem jest m.in. osteoporoza, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby reumatoidalne, nowotwory, otyłość, bóle kręgosłupa, dna moczanowa , zmiany skórne, kamica, migreny, zaburzenia krążenia, zmniejszona wydolność organizmu, depresje. Mam nadzieję, że ten krótki opis, który jest tylko zasygnalizowaniem problemu, spowoduje, że zastanowicie się Państwo nad swoja dietą, stylem życia i zdrowiem, które przecież jest bezcenne, a o którym myślimy, dopiero wtedy, gdy go tracimy. Już Hipokrates wiele lat temu powiedział, że „ Lepiej zapobiegać niż leczyć” i ja się pod tym podpisuję. Aby zachęcić Państwa do dbałości o swoje zdrowie, pragnę namówić Was aby chociaż raz w tygodniu zrobić sobie „dzień dla siebie”. Zjeść zasadotwórcze posiłki i pójść na  45-60 minutowy spacer. Podam Państwu przykładowy jadłospis sprzyjający odkwaszaniu organizmu.

 

Śniadanie :

 

2 kromki chleba z pastą warzywno- słonecznikową lub z warzywami np. pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka.

 

II Śniadanie :

 

Owoc, garść ziaren słonecznika lub pestek z dyni uprażonych na suchej patelni.

 

Obiad :

 

Zupa jarzynowa bez śmietany i mąki,

 

Drugie danie – kotlet z surowego, namoczonego wcześniej na noc grochu i brokułów w sosie pieczarkowym, surówka z buraczków, surówka z kiszonej kapusty

 

Podwieczorek :

 

5 suszonych śliwek, 5 suszonych moreli.

 

Kolacja :

 

Leczo warzywne z papryki, cukinii i cebuli z ziołami, surówka z kapusty pekińskiej z sosem vinegrette lub sałatka z sałaty zielonej z pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem w sosie vinegrette.

 

 

Do picia herbaty ziołowe lub owocowe.

 

 

 

Jolanta Korjat

e-mail : jola@kordent.pl


Komentarze

Poniedziałek, środa, piątek od godz. 8:00 do 13:00
Wtorek, czwartek od godz. 13:00 do 19:00

ul. Jaśminowa 1 | 49-318 Skarbimierz Osiedle | woj. Opolskie

REJESTRACJA: +48 77 402 86 70, +48 601 545 253


Copyright © 2016 Kordent

Akademia zdrowia