Rejestracja: +48 77 402 86 70

Nadciśnienie tętnicze


Wysokie ciśnienie to rozpaczliwy krzyk organizmu, który domaga się natychmiastowego oczyszczenia i usprawnienia pracy nerek i wątroby czyli dwóch filarów, które odpowiadają za jakość krwi. Podstawową rolę przy nadciśnieniu odgrywa dieta i aktywność fizyczna. Wskazane jest unikanie soli, ale nie tylko tej z solniczki, ale również ukrytej np. w wędlinach, produktach z torebek, w żywności przetworzonej itp. Należy też ograniczyć kawę, mocną herbatę i alkohol oraz wyeliminować papierosy. Zaleca się przejście na dietę niskotłuczową i ograniczenie spożywania czerwonego mięsa. Należy zwiększyć w diecie ilość warzyw i owoców oraz zmniejszyć nadwagę.

Wskazane witaminy i  minerały :

Koenzym Q10 – np. tłuste ryby ( makrela, łosoś), wątroba zwierzęca, pełne ziarna zbóż

Kwasy Omega -3- olej lniany( tylko do spożywania  na zimno) siemię lniane, tłuste ryby, orzechy włoskie, pestki z dyni

Potas- ziemniaki, pomidory, szpinak, sałata, brokuły, pietruszka, banany, jabłka, morele, pomarańcze, dorsz, sardynki, łosoś, flądra

Magnez- pełnoziarniste produkty zbożowe , suszone figi, orzechy, nasiona roślin strączkowych, gorzka czekolada, warzywa zielono listne

Witamina C – kapusta, brokuły, cytrusy, jabłka, owoce jagodowe.

Czosnek – bardzo skuteczny przy obniżaniu ciśnienia, jego stosowanie pozwala na ograniczenie soli

Zioła – hibiskus, jemioła, głóg, nawłoć pospolita

Herbata ziołowa na nadciśnienie ojca G.Sroki

Ziele jemioły – 100g

Ziele barwinka pospolitego – 50g

Ziele serdecznika – 50g

Liść  …. – 50g

Kwiatostan głogu – 50g

Koszyczek rumianku – 50g

Liść poziomki – 50g

Kłącze perzu – 50g

Ziele skrzypu – 50g

 

Należy dbać o codzienne wypróżnienia i unikać pokarmów smażonych. Zaleca się pić 1 szklankę zsiadłego mleka ze szczyptą cynamonu.

Problem z nadciśnieniem może też świadczyć o długotrwałym, nierozwiązanym problemie emocjonalnym.  Polecany jest smak gorzki, który kieruje energię w dół i pobudza przemianę materii. Do tego smaku należą :

Kasza gryczana, produkty z żyta, koper, sałata, świeży lubczyk, czerwone winogrono, grejpfruty ,śliwki suszone, ser kozi i owczy, baranina, kurkuma, liść laurowy, majeranek, kozieradka, czerwone wino, kawa, herbata, piwo, kakao, orzechy włoskie, produkty prażone.

Automasaże:

  1. Należy naciskać palcami środkowymi obu rąk przedłużenie potyliczne i liczyć do 10. Powtórzyć 3 razy.
  2. Naciskać palcami po 3 razy po obu stronach tylniej strony szyi, 3 punkty w kierunku ku dołowi.
  3. 3 palcami obu rąk naciskać dołek żołądka i liczyć do 10.
  4. Mocno ściskać kciukiem i palcem wskazującym prawej ręki, palec środkowy lewej ręki i wykonywać jednocześnie ruch ciągnący. To samo powtórzyć na drugiej ręce.
  5. Na stopach należy naciskać punkt nerek, pęcherza moczowego i moczowodu.

 


Komentarze

Poniedziałek, środa, piątek od godz. 8:00 do 13:00
Wtorek, czwartek od godz. 13:00 do 19:00

ul. Jaśminowa 1 | 49-318 Skarbimierz Osiedle | woj. Opolskie

REJESTRACJA: +48 77 402 86 70, +48 601 545 253


Copyright © 2016 Kordent

Akademia zdrowia