Rejestracja: +48 77 402 86 70
Dzisiaj powiem Państwu parę słów o marchewce. Jest to warzywo bardzo popularne, łatwo dostępne, tanie i smaczne, zarówno w postaci surowej jak i gotowanej. Musimy tylko pamiętać, że gotowanie bardzo zmienia indeks glikemiczny marchwi- 35 ma marchew surowa i aż 90 gotowana. Dlatego osoby z podwyższonym poziomem cukru nie powinny jeść marchewki gotowanej w żadnej postaci, natomiast mogą zajadać się surową lub pić sok z niej, najlepiej w połączeniu z jabłkiem. Marchewka należy do warzyw o największej sile leczniczej. Jest to najlepsze roślinne źródło prowitaminy A. 100g marchwi pozwala na 6- krotne przekroczenie dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Jest to jedna z najbogatszych w beta karoten roślin. Jest to bardzo silny przeciwutleniacz i neutralizator wolnych rodników, dlatego też należy do substancji zwalczających komórki rakowe. Dzieje się to dzięki przekształceniu go w organizmie w kwas retinowy, czyli kwas witaminy A, który ma bardzo silne właściwości przeciwnowotworowe. Z przewodu pokarmowego beta-karoten dociera do płuc, wątroby, nerek i tkanki tłuszczowej i tam w razie potrzeby jest przekształcany we wspomniany kwas retinowy. Jego wysoka skuteczność działania wynika z jednej strony z jego właściwości antyulteniających, a z drugiej strony wzmaga on siły obronne organizmu. Oprócz tego beta karoten przeciwdziała miażdżycy i udarom, powodując obniżenie „złego” cholesterolu, a zwiększając ilość „dobrego” HDL. Marchew zawiera też związek falkarinol, który przeciwdziała rakowi jelita grubego. Warzywo to jest także bardzo potrzebne dzieciom. Okazało się, że zachodzące w niej procesy przemiany materii, działają stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, zwiększają tworzenie się tkanki kostnej i pobudzają jej wzrost. Marchew zwiększa też liczbę czerwonych krwinek i podnosi hemoglobinę, pobudza komórki naskórka, dzięki czemu pozwala na uzyskanie gładkiej i promiennej cery oraz pobudza wątrobę i dzięki temu przyczynia się do odtruwania organizmu. Najczęściej stosujemy korzeń marchwi, który działa wzmacniająco, rewitalizujaco, przeciwanemiczne, przeciwskurczowo, a ponadto pobudza układ odpornościowy i działa gojąco na przewód pokarmowy. Wszyscy znają popularną marchwiankę, którą stosuje się przy biegunkach Zupa taka oczyszcza też krew, rozpuszcza żółć, działa też wykrztuśnie i moczopędnie oraz poprawia krążenie krwi i przywraca równowagę kwasowo- zasadową. Omawiając marchew, musimy zwrócić uwagę na jej pochodzenie. Jest to roślina korzeniowa, w której korzenie kumulują się wszystkie związki, pochodzące z ewentualnych nawozów. Doktor Jadwiga Górnicka podaje, że spożywając w ciągu 24 h 1 kg marchwi i nic poza tym, usuniemy z przewodu pokarmowego glisty, a zjadanie regularnie rano i wieczorem jednej marchewki likwiduje owsiki, bardzo zdrowy jest też sok z niej. Przywraca on prawidłową florę bakteryjną, stwarzając niekorzystne warunki dla bytowania bakterii gnilnych.Sok z marchwi jest zalecany ludziom starszym, jako lek oczyszczający naczynia krwionośne, regulujący pracę żołądka, poprawiający wzrok i wzmacniający włosy. Bardzo dobra na stawy i kręgosłup jest też kąpiel w młodej naci z marchewki. Należy nać zagotować w dużym garnku z wodą, pozostawić do naciągnięcia ok. 1 godz. przecedzić i wlać do wanny. Kąpiel taka powinna trwać 20 minut i musimy mieć zanurzone w niej nerki, a serce nad powierzchnią wody. Zachęcam Państwa do codziennego zjadania porcji marchewki, bo lepiej jeść ją niż tabletki. Zwracajmy tylko uwagę na jej pochodzenie, aby ograniczyć zawartość środków pochodzących z nawozów sztucznych.
Jolanta Korjat
e-mail: jolantakorjat@gmail.com