Rejestracja: +48 77 402 86 70

Kapusta - królowa warzyw


Kapustę możemy śmiało nazwać jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Jest  ona skarbnicą witamin i elementów mineralnych, przy czym nie ma większego znaczenia jaką kapustę spożywamy. Podobne właściwości mają jej wszystkie odmiany . Jest przy tym ogólnie dostępna, tania i niskokaloryczna - 100g  to tylko 40 kcal. Zawiera przy tym wiele witamin m.in. A,B ,C, K, E. Posiada również beta-karoten i kwas foliowy oraz wapń, magnez, potas, sód,fosfor.żelazo,molibden,siarkę,jod,cynę i wanad. Jest źródłem witaminy K. Już150g kapusty  pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę.

 Jest to warzywo szczególnie korzystne dla kobiet, ze względu na zawartość indoli, które przyspieszają przemianę estrogenu i zmniejszają jego stężenie we krwi, a co za tym idzie zapobiegają rakowi sutka, szczególnie w okresie menopauzy. Badania dr Michnovicza wykazały znaczący spadek zachorowań na  raka sutka u myszy karmionych indolami. Sprzyjają one  też zahamowaniu rozwoju raka jelita grubego. Okazuje się , że zjadanie kapusty tylko 2 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na ten nowotwór  aż o 50%.Indole wykazują istotne działanie  ochronne także po podaniu zwierzętom  substancji rakotwórczych.

Kapusta ma naturę lekko ogrzewającą organizm, dlatego jest bardzo wskazana w okresie jesienno-zimowym. Ma działanie powlekające i nawilżające jelita,  korzystnie działa także na żołądek i cały proces trawienia, dlatego polecana jest chorym na choroby żołądkowe, jelitowe i wrzodowe.. Pomaga również w oczyszczaniu przewodu pokarmowego z pasożytów ( najlepiej w połączeniu z czosnkiem ).Kapusta , zarówno świeża jak i kiszona, oczyszcza i odnawia przewód pokarmowy , poprawia florę bakteryjną i  leczy zaparcia . Jest też bardzo dobra przy leczeniu anemii, szkorbutu oraz przy ogólnym osłabieniu organizmu. Powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi , dlatego jest wskazana dla cukrzyków.

Kapusta ma  także wielorakie zastosowanie zewnętrzne. Szczególnie korzystnie działają świeże liście .Wspomagają one leczenie wielu chorób skóry m.in. egzemy, opryszczki, trądzik, ropnie, czyraki, pęknięcia skóry, odmrożenia, ukąszenia. Przed użyciem liście należy umyć i wykroić z nich środkową żyłę główną. Następnie rozgnieść liście i położyć na zmienione chorobowo miejsca , po czym ranę zabandażować.  Kapusta leczy też różnego rodzaju obrzęki oraz stany zapalne np.  piersi po porodzie.  Bardzo  zdrowy jest też sok z surowej kapusty. Zawiera on śluzy roślinne, siarkę, witaminy K i U , dzięki czemu wykazuje właściwości gojące i zabliźniające. Spożywając kapustę należy dodawać do niej  przyprawy , które ułatwiają jej trawienie m.in. kminek i majeranek.

Bardzo korzystna jest również kapusta kiszona . Zawiera ona enzymy ułatwiające trawienie tłuszczów i błonnika oraz enzymy  mlekowe , które działają dezynfekująco na przewód pokarmowy. Musimy jednak pamiętać , że płukanie kapusty kiszonej niszczy te enzymy, a więc nie jest zalecane. Kapusta kiszona jest też wskazana dla cukrzyków i astmatyków. Sok z niej leczy kaca , wpływa dobroczynnie na wątrobę i śledzionę. Wspomaga leczenie reumatyzmu i arteriosklerozy.

Mam nadzieję, że po przeczytaniu tych paru zdań , nikogo nie trzeba będzie zachęcać  do częstego spożywania kapusty. A jeśli komuś przeszkadza specyficzna woń, wydzielająca się podczas jej gotowania to można ją łatwo zniwelować , gotując kapustę z  kromką chleba.

Jako potwierdzenie wspaniałych właściwości kapusty, powiem Państwu , że dr Jadwiga Górnicka podaje 100 różnych chorób, do leczenia których można wykorzystać kapustę. A więc zachęcam do kapuścianych zakupów i życzę smacznego.

Jolanta Korjat


Komentarze

Poniedziałek, środa, piątek od godz. 8:00 do 13:00
Wtorek, czwartek od godz. 13:00 do 19:00

ul. Jaśminowa 1 | 49-318 Skarbimierz Osiedle | woj. Opolskie

REJESTRACJA: +48 77 402 86 70, +48 601 545 253


Copyright © 2016 Kordent

Akademia zdrowia