Rejestracja: +48 77 402 86 70
Korzystając z tego, że sezon grzybobrania jest w pełni , chciałabym Państwu dzisiaj przedstawić znaczenie grzybów dla zdrowia człowieka.
Do niedawna grzyby funkcjonowały w naszym przekonaniu jako produkty smaczne , aczkolwiek ciężkostrawne i nieposiadające zbyt wielu wartościowych substancji. Ale po licznych badaniach, zarówno europejskich jak i dalekowschodnich okazało się , że są one prawdziwą skarbnicą zdrowia i bardzo dobrym ,naturalnym lekiem na wiele dolegliwości.
Grzyby zawierają ponad 130 rodzajów związków chemicznych np. biologiczne białko 4-5% , błonnik pokarmowy, stężone aminokwasy oraz wiele witamin np. B1- niacyna – warunkującą prawidłową pracę układu nerwowego i mózgu, B2- ryboflawina- która wpływa na skórą, włosy i paznokcie, kwas pantotenowy – wspomagający układ odpornościowy. Niektóre grzyby np. pieczarki posiadają też wit. C i K. Oprócz witamin produkty te zawierają wiele makro- i mikroelementów m.in.: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor oraz mangan, miedż, kobalt, cynk i sód. Ważnym składnikiem jest również mikochityna, która mimo ,że jest nieprzyswajalna przez nasz organizm , to wpływa na lepsze trawienie i wspomaga pracę jelit. Do tego wszystkiego grzyby mają niską zawartość cukru 1-1,5 % oraz są niskokaloryczne (oczywiście jeśli nie są w sosie śmietanowym lub w maśle).
Najnowsze badania , jakie są prowadzone nad grzybami są bardo obiecujące. Potwierdza się, że są one silnymi lekami wzmacniającymi układ odpornościowy. Mają też właściwości adaptogenne czyli harmonizują układ hormonalny. Przejawiają także właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwnowotworowe. Żywią się martwymi tkankami , a więc zjadają martwe komórki, również rakowe, dlatego są bardzo wskazane po chemio- i radioterapii. Okazało się ,że pozytywnie wpływają na stres , niwelując jego negatywne skutki. Grzyby zawierają bardzo wartościowe przeciwutleniacze m.in. lentian( pieczarki i boczniaki) – , który oczyszcza i wzmacnia wątrobę,
Genisteinę i dazeinę , które mają silne właściwości przeciw nowotworowe. Duże ich ilości zawierają japońskie grzyby(dostępne w Polsce) reischi , które są uznawane za najbardziej lecznicze grzyby na świecie. W Japonii leczenie grzybami reischi, shitake i mitake jest usankcjonowane przez prawo i medycynę. Nazywane są tam „grzybami nieśmiertelności”. Liczne wyniki badań dowiodły ich działania antynowotworowego , przeciwwirusowego i obniżającego poziom cholesterolu, a także łagodzącego miażdżycę i nadciśnienie. Okazało się, że ekstrakty z tych grzybów zwiększają poziom przeciwciał, opsonin i interleukin oraz aktywność limfocytów.
Grzyby były znane także w naszej medycynie ludowej. Stosowano je w stanach zapalnych skóry i błon śluzowych m.in. przykładano je na ropiejące wrzody i niegojące się rany. Również dzisiejsza nauka potwierdziła właściwości grzybów czyli wpływ na regulację trawienia, łagodzenie bólów stawowych, obniżenie cholesterolu, wspomaganie leczeni alergii, pomoc w stanach lękowych i depresji. Zalecane są tez w chorobach krążenia i serca.
Zbierając grzyby musimy zawsze pamiętać , że każdy grzyb jadalny ma swojego trującego bliźniaka, dlatego zbierajmy tylko takie grzyby , które dobrze znamy i , których jesteśmy na 100% pewni. Oczywiście najbardziej niebezpieczny jest muchomor sromotnikowy, który jednak w odróżnieniu od innych gatunków ma na trzonie dwie obrączki- jedna otacza górną cześć trzonu , pod kapeluszem, a druga obejmuje jego podstawę. Zjedzenie tylko 50 g tego muchomora powoduje nieodwracalne uszkodzenie wątroby i prowadzi do śmierci.
Osoby , które nie lubią jeść grzybów lub boją się ich ,mogą wykorzystać okres grzybobrania n relaks i spacer po świeżym powietrzu. Pozwala to pooddychać czystym, leśnym powietrzem, które wspaniale oczyszcza płuca i dotlenia cały organizm. Po takim spacerze cera robi się różowa , a krew szybciej krąży, lepiej odżywiając wszystkie komórki. Osoby zbierające grzyby oprócz tego mają zapewnioną dawkę gimnastyki – skłony i przysiady. Grzybobranie poprawia nasze samopoczucie i pozwala na zaspokojenie instynktu łowieckiego, który większość z nas ma , jako pozostałość po przodkach. Dlatego zachęcam Państwa do spacerów po lesie , a lubiących grzyby do ich zbierania i robienia smacznych i zdrowych przetworów.
Jolanta Korjat
jolantakorjat@gmail.com