Rejestracja: +48 77 402 86 70

Czosnek


Jest to jeden z najbardziej znanych pokarmów, mający ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Zawiera wiele cennych związków m.in. piętnaście różnych przeciwutleniaczy, które biorą czynny udział w ochronie przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi oraz opóźniają starzenie się. Jego składnikiem jest alicyna, która odpowiada za specyficzny zapach czosnku. Jest ona w organizmie przekształcana w 5- karboksymetylocysteinę, która jest klasycznym lekiem, rozpuszczającym śluz w oskrzelach, a więc czosnek jest doskonałym lekiem na wszelkie przeziębienia. W Rosji jest stosowany jako antybiotyk. Zawiera też allistatynę, która działa bójczo na gronkowca oraz ajoen, który hamuje mnożenie się komórek nowotworowych. Czosnek wykazuje silne właściwości bakterio i wirusobójcze. Wyciąg z niego zabija prawie 100% rhinowirusów i wirusy parainflueza, które powodują infekcje grypopodobne. Czosnek jest bardzo skuteczny w pobudzaniu odporności organizmu, poprzez wzmożenie działania limfocytów T i makrofagów. Naukowcy udowodnili w swoich badaniach, że wyciąg z czosnku powoduje zwiększone wytwarzanie przez makrofagi czynników zabijających drobnoustroje i komórki nowotworowe. Ma on też istotne znaczenie przy miażdżycy i innych chorobach układu sercowo-krążeniowego. Są badania potwierdzające skuteczność czosnku przy hamowaniu odkładania się płytek miażdżycowych. Obniża też poziom złego cholesterolu i ciśnienia krwi. Jedząc regularnie 1-2 ząbki dziennie ograniczamy również ryzyko zawału serca. Ludzie jedzący czosnek, a chorzy na choroby reumatyczne, mają mniejsze bóle stawowe, są też bardziej energiczni. Stwierdzono również, że czosnek przyczynia się do hamowania powstawania uszkodzeń żołądka i tworzenia się wrzodów oraz zmniejszenia się krwawień z przewodu pokarmowego. Naukowcy uważają, że jego działanie ochronne polega na łagodnym podrażnianiu ścian żołądka, co pobudza produkcję prostaglandyn – substancji ochronnych, zwiększających odporność komórek na działanie soków trawiennych. To jednak nie jest wszystko. Czosnek działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie, ściągająco i rozkurczowo. Pomaga w wzdęciach, działa przeciwbiegunkowo, wykazuje też działanie moczopędne i estrogenopodobne, co ma duże znaczenie dla kobiet w okresie menopauzy. Wykazuje lekkie działanie uspokajające i poprawiające nastrój. Trzeba jednak na niego uważać, bo przy większych ilościach – nawet 3 ząbki dziennie – może przyczyniać się do występowania wzdęć, biegunek, a nawet gorączki. Czosnek można stosować zarówno wewnętrznie jak i na zewnątrz organizmu. Dr Górnicka zaleca zrobienie następującej nalewki czosnkowej: 50g pokrojonego czosnku, zalać 250g 40% wódki - macerować 10 dni, często wstrząsać. Po 10 dniach odfiltrować. Zaleca ją stosować jako antyseptyk do rozszerzania naczyń krwionośnych, na bóle reumatyczne. Przy astmie – pokropić kostkę cukru 5 kromplami nalewki i ssać w razie ataku. Na miażdżycę i nadciśnienie ta sama autorka poleca zrobienie nalewki z 1g czosnku i 50g wódki też na 10 dni. Zaleca się ją pić 2x dziennie 30 kropli przez kilka dni. Bardzo dobrze działa też czosnek na pasożyty jelitowe. Zaleca się 3-4 ząbki dodać do filiżanki gorącej wody lub mleka i macerować przez całą noc, a następnie wypić rano na czczo. Stosować przez 3 tygodnie. Jest również wiele zastosować czosnku zewnętrznie. Oto niektóre z nich:
1. Reumatyzm – zmieszać czosnek z olejem kamforowym w stosunku 1:2 i wcierać w bolące miejsca.
2. Ukąszenie owadów – po wyciągnięciu żądła , pocierać bolące miejsce czosnkiem.
3. Odkażania ran i wrzodów – roztwór soku z czosnku zmniejszamy z 1-2% alkoholu do przemywania chorobowo zmienionych miejsc. Preparaty z czosnku mają duże znaczenie w geriatrii, ze względu na korzystny wpływ na naczynia mózgowe, poprzez lepszy przepływ krwi i doprowadzenie tlenu. Należy wiedzieć, że czosnek surowy ma silniejsze działanie przeciwbakteryjne niż gotowany. Jednak gotowanie nie wpływa na inne jego właściwości, takie jak działanie przeciwzakrzepowe oraz na serce i układ krwionośny. Wysoka temperatura nie zmniejsza też działania czosnku na układ pokarmowy i jego właściwości przeciwnowotworowe. Wielu ludzi wzbrania się przed jedzeniem czosnku ze względu na jego ostry zapach. Jednak są produkty, które skutecznie go neutralizują. Są to m.in. natka pietruszki i jabłka. Zachęcam Państwa do dodawania czosnku do zup, mięs i innych pokarmów, szczególnie w okresie zimowym, bo dzięki temu możemy uniknąć przeziębienia i innych chorób zapalnych. Polepsza też trawienie i rozgrzewa nas.

Jolanta Korjat
e-mail jolantakorjat@gmail.com


Komentarze

Poniedziałek, środa, piątek od godz. 8:00 do 13:00
Wtorek, czwartek od godz. 13:00 do 19:00

ul. Jaśminowa 1 | 49-318 Skarbimierz Osiedle | woj. Opolskie

REJESTRACJA: +48 77 402 86 70, +48 601 545 253


Copyright © 2016 Kordent

Akademia zdrowia